FUNDAȚIA PAEM ALBA, în calitate de beneficiar al proiectului, în parteneriat cu ASOCIAȚIA CONSULTANȚILOR ȘI EXPERȚILOR ÎN ECONOMIE SOCIALĂ ROMÂNIA a implementat, în perioada 24 aprilie 2018 – 23 aprilie 2019, proiectul “PRO Dezvoltare – ONG – uri PRO – active în politicile publice vizând dezvoltarea economică și socială”.
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Axa prioritară 1 – Administrație publică și sistem judiciar eficient, Obiectiv Specific 1.1: Dezvoltarea și introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetățeni și mediul de afaceri în concordanță cu SCAP, Cod SIPOCA 252 / MySMIS 111113.
Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului:
Creșterea capacității de dezvoltare strategică și implicare a organizațiilor neguvernamentale, care activează în domeniul dezvoltării economice și sociale, atât în regiunea mai dezvoltată (B-II), cât și în regiunile mai puțin dezvoltate (Centru și Sud – E st), în a formula și promova propuneri alternative cu impact național, la politicile publice în aria cheie ocupare&antreprenoriat/economie socială și a coopera cu autorități/instituții publice, pentru optimizarea proceselor decizionale orientate către cetățeni, în concordanță cu SCAP.
Valoarea totală a proiectului a fost de 963.980,35 lei, din care:
– 944.700,75 lei valoare eligibilă nerambursabilă, din care 793.396,18 lei reprezintă valoarea
nerambursabilă din FSE și 151.304,57 lei reprezintă valoarea eligibilă din bugetul național.
– 19.279,60 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului.
Rezultate obținute în cadrul proiectului:
- Capacitate crescută a ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea de propuneri alternative la politicile publice inițiate de Guvern, atins prin:
- 65 de reprezentanți ai ONG-urilor instruiți în cadrul programului de formare „Lobby și Advocacy”.
- 3 serii ale programului de formare organizate în regiunile Centru, Sud – Est și București – Ilfov derulate.
- O Bibliotecă Online de Resurse cu privire la Politicile Publice BOR-PP, cu acte legislative, inițiative, ghiduri, în domeniul politicilor publice, constituită și îmbogățită continuu creată și actualizată periodic.
- 3 ateliere de lucru regionale derulate (câte 1 în fiecare regiune).
- 75 de participanți la cele 3 ateliere regionale (reprezentanți ONGuri și reprezentanți ai autorităților/instituțiilor publice).
- 3 rapoarte de lucru cu propuneri pentru aria vizată – ocupare&antreprenoriat/economie socială elaborate.
- 3 grupuri virtuale colaborative de lucru pe aria vizată constituite și funcționale.
- Propuneri alternative la politicile publice venite din partea ONG-urilor, acceptate.
- 1 propunere politică alternativă la politicile publice inițiate de Guvern (în aria vizată ocupare&antreprenoriat/economie socială), elaborată și înaintată factorilor decidenți.
- 1 propunere politică alternativă la politicile publice, în aria vizată, acceptată.
- Mecanisme/instrumente de consolidare a dialogului social și civic.
- 1 Manual de bune practici internaționale, ce vizează metode și instrumente de participare și influențare a politicilor publice, elaborat și diseminat.
- 1 Îndrumar practic – „Mișcăm lucrurile împreună” (Cum dezvoltăm Rețele și Parteneriate în formularea și promovarea de politici publice alternative) elaborat și diseminat.
Detalii suplimentare se pot obține de la sediul FUNDAȚIEI PAEM ALBA, Alba Iulia, str. Traian, nr. 8, județ Alba, telefon: 0358401377, e-mail: contact@paemalba.ro, www.paemalba.ro.
Competența face diferența! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European